Ce să faci dacă ai avut un accident rutier cu o mașină înmatriculată în altă țară?
Ați fost păgubit într-un accident rutier de un șofer al cărui autoturism este înmatriculat într-o țară străină?
Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a vă recupera daunele, așa cum sunt ei prezentați de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).
1. Obtineți un document în care să fie consemnate circumstanțele în care s-a produs accidentul.
Acesta poate fi un Proces-verbal încheiat de organele de Poliție sau o Constatare amiabilă de accident încheiată de cei doi soferi implicați. Indiferent de tipul documentului, el trebuie să conțină date despre autovehiculele implicate (număr de înmatriculare, marca, tipul autoturismului), date despre asigurări și despre soferi.
2. Obtineți o copie după documentul de asigurare Carte Verde al autovehiculului din străinatate.
Ar fi de dorit ca acea copie să fie certificată pentru conformitate cu originalul de către organul de Poliție.
Trebuie să știți că este posibil ca pentru autovehiculele înmatriculate în unul din statele Spațiului Economic European (statele membre UE + Islanda, Liechtenstein și Norvegia), soferul să nu poată prezenta un document de asigurare Carte Verde. BAAR atrage atenția ca într-o astfel de situație, trebuie să aveți grijă ca datele de identificare ale mașinii să fie indicate corect în Constatarea amiabilă de accident sau în Procesul verbal încheiat de organul de Poliție.
3. Aflați corespondentul companiei de asigurări străine pe teritoriul României.
a. Daca detineți o copie după asigurarea Cartea Verde și aveți acces la internet. Puteți afla corespondentul din România al unei societăți de asigurare din străinatate pe pagina de internet a BAAR, la secțiunea de Identificare corespondent, unde veți completa un formular.
b. În orice altă situație. Luați legatura cu BAAR și urmați instrucțiunile pe care le primiți.
4. Avizați corespondentul despre accident și cereți deschiderea dosarului de daună.
După ce ați aflat care societate de asigurare din România este corespondentul celei străine, o veți aviza cu privire la accident și îi veți solicita să deschidă dosarul de daună. Trebuie să anexați toate documentele pe care le dețineți referitor la evenimentul rutier produs.
Corespondentul nu va putea să se angajeze în plata daunelor până nu primește confirmarea de la asigurătorul străin ca polița soferului care v-a păgubit este valabilă. Până atunci, societatea de asigurare română poate, cel mult, să constate avariile autoturismului.
Dacă asiguratorul din străinatate nu are un corespondent în România, gestionarea cazului de daună se va face de către BAAR.